प्रश्न 1. भारत में एक वर्ष में दूसरी फसल की खेती कुल खेती योग्य भूमि के कितने प्रतिशत भूभाग पर की जाती है?
In india, What percentage of the second crop is cultivated on the total land area in a year?

उत्तर- 40 प्रतिशत से कम
Less than 40 percent



प्रश्न 2. हाल ही में स्टेट बैंक ऑफ़ इंडिया विलय किए भारतीय महिला बैंक की स्थापना किस वर्ष में हुई थी?
Recently in which year State Bank of India merged Bharatiya Mahila Bank was Established?

उत्तर- 2013
2013

प्रश्न 3 भारतीय रिजर्व बैंक में कुल कितने गवर्नर है?
How many Governors are there in Reserve Bank of India?

उत्तर- चार गवर्नर
Four Governors

प्रश्न 4 भारत में तेजस श्रेणी की पहली लग्जरी ट्रेन किन शहरों के बीच संचालित हुई थी?
The first Luxury train of Tejas category in India was Operated Between which Cities?

उत्तर- मुंबई-गोवा
Mumbai-Goa

प्रश्न 5 कौन सा राज्य भारत में प्याज उत्पादन में अग्रणी है?
Which state is the leader in onion production in India?

उत्तर- महाराष्ट्र
Maharashtra

प्रश्न 6 भारत के किस राज्य ने जनवरी-दिसंबर को वित्तीय वर्ष बनाने की घोषणा की है?
Which state of India has announced to make January-December a financial year?

उत्तर- मध्यप्रदेश
Madhya Pradesh

प्रश्न 7 2016-17 में अर्थव्यवस्था के निम्न में से किस क्षेत्र में सर्वाधिक वृद्धि दर्ज की गई?
Which of the following sectors of the economy recorded the highest growth in 2016-17?

उत्तर- सार्वजनिक प्रशासन, रक्षा अन्य सेवाएँ
Public Administration, Defense Other Services

प्रश्न 8 वर्ल्ड इनवेस्टमेंट रिपोर्ट, 2017  के अनुसार वैश्विक एफडीआई आप्रवाह में भारत कौनसा स्थान है?
According to the World Investment Report, 2017, What is the position of India in Global FDI Immigration

उत्तर- तीसरा
Third